HIDDEN ROOM

HIDDEN ROOM

CAMBRIDGE
Start: Sept 2014. Completion: Sept 2015. Contract Value: undisclosed. Contract Type: Extension


Our clients approached CDC to consider options for extending an existing 1960s house within a well-established housing estate in a village close to Cambridge. CDC’s Doug Chadwick was well-aware of the house, having visited the estate when first built in the 1960s. The client appointed CDC on the basis that the house could be sensitively adapted whilst respecting the wider character of the estate and its residents. Doug’s original photos provided a source material for the design proposals. The house had the benefit of a south-facing courtyard garden which was ill-used, but offered the possibility of forming a lovely light-filled kitchen/ dining space. Given the existence of an original garden wall much-loved by the client, the design retained this wall to become a boundary of the new extension. Timber cladding mimicked the existing fencing, and a cantilevering roof and clerestory glazing formed a discrete addition over these existing features. In this way, the architecture of the new extension harmonises with the 1960s-built house, to form a ‘hidden room’ that provides a new dining space that opens onto a sheltered and intimate terrace. Surrounded by retained landscape the extension already looks part of the original house, which was entirely the aspiration of our clients.



Photographs by Richard Chivers

similar projects

BEAM HOUSE

STEPPED HOUSE

CLERESTORY HOUSE