MULTI-STOREY CAR PARK

MULTI-STOREY CAR PARK

COVENTRY
Start: Nov 2013. Completion: Ongoing. Contract Value: Private. Contract Type: New build.


The MSCP sits within a prominent location in the city adjacent to the ring road and therefore acts as a landmark building. It was a challenging site with a limited footprint and low rise residential buildings to the north. It was vital to minimise overshadowing whilst still providing the 1000 parking spaces required. The resulting design allows natural light to pass through and also penetrate all levels with double height cantilevered decks and a central light well. This was achieved through close collaboration with the rest of the design team, particularly the structural engineer.



Images by RANKINE LTD

drawings

concept



development models







00 THE SITE .





01 SITE FOOTPRINT Creation of a footprint in response to the site boundary, which has 3 separate edge conditions.





02 THIRTEEN FLOORS Repetition of the footprint to provide the target accomodation of 1000 parking bays.





03 DOUBLE HEIGHT DECKS Removal of alternate floors to provide double height spaces, increasing natural light and reducing the overall perceived mass of the building.





04 OFFSET FLOORS Introduction of offset decks to create ‘feature’ corners, sensitive to the residential units along the adjacent street and reducing overshadowing





05 DAYLIGHT - CENTRAL ATRIUM Piercing of the floors to create a central lightwell maximising natural light within the relatively deep plan decks





06 LANDSCAPE Definition of ground plane to provide landscaped spaces for pedestrian movement along adjacent streets.





07 VEHICLE RAMPS Introduction of half external circular vehicle ramps for rapid vertical movement within the car park.





08 RIBBONS Expression of horizontality of the decks through the use of external ribbons.

similar projects

PG CENTRE FITOUT

STORYTELLING SPACE

LAW DEPARTMENT