PITCHED SPACE

PITCHED SPACE

CAMBRIDGE
Start: Sept 2014. Completion: Sept 2015. Contract Value: undisclosed. Contract Type: Extension and remodelling


An existing Edwardian house in central Cambridge, over the years the house had suffered from poor additions and did not meet the needs of our clients, who aspired to a better home more suited to their family life. A key factor was a lack of light in the house. Although a reasonably large house, the poor layout meant that it felt cramped and dark. Over a number of meetings, CDC prepared a number of sketches and visualisations of the options, and it soon became clear that the demolition of an existing out-house and stepped-profile extension afforded the best prospect of improving the layout and quality of light.
The property’s garden was overlooked by neighbouring residents, so the new extension was careful to mimic the footprint of the demolished out-house. Additionally, a new slim timber-clad extension was proposed at first floor level to extend the existing bathroom and provide an en-suite bathroom for the garden-facing bedroom. This sensitive approach helped win planning consent for the proposals. The new garden-facing room was extensively glazed to maximise penetration of light and sunshine into the house. A new kitchen, utility room and dining/ family space meant that the rear part of the house – previously under-utilised – now became the focus for family life. The pitched roof was expressed internally, forming a lofty space with large glazed doors and windows looking out to the garden to its stepped gables. New structural alterations within the property – along with new installations to heating and electrical services – opened up the central part of the house to form a larger living room with related storage areas.



Photographs by Richard Chivers

similar projects

BEAM HOUSE

STEPPED HOUSE

CLERESTORY HOUSE