RAFTERED HOUSE

RAFTERED HOUSE

CAMBRIDGE
Start: 2011. Completion: 2012. Contract Value: undisclosed.Contract Type: extension and internal remodelling.

CDC was appointed in April 2013 to suggest a series of improvements to an existing 1950s house in Cambridge. The house had an unusual concrete structure, and CDC worked carefully with the structural engineer and client to consider how the house could be best opened up and extended.

The client has a growing family, and the key factor for this project was to claim extra space whilst retaining a good quality of daylight to the existing house. Three separate extensions were proposed; a new entrance to the front of the house (for coat and boot storage), a side extension (to provide an extended dining and utility space), and a rear extension (to provide a guest bedroom and further family room).

The original house has rendered walls, and taking this lead the extensions took the form of a rendered parapet that wrapped around a series of full-height windows and patio doors. External canopies cantilever beyond the glazing to provide sheltered areas. Concealed roof-lights are integrated into the roof to allow good levels of daylight and sunshine to penetrate back into the interior of the house.

Internally, exposed rafters, hardwood floor finishes and LED lighting complete a warm and inviting interior that relates closely to the character of the original house.

Photographs by RICHARD CHIVERS

drawings

ground floor plan

rafter plan

elevation

section

similar projects

VILLAGE RESIDENCE

WALNUT HOUSE

WINDING HOUSE