STEPPED HOUSE

STEPPED HOUSE

CAMBRIDGE
Start: Nov 2012. Completion: Oct 2013 Contract Value: undisclosed. Contract Type:Ground and First Floor Extensions with Internal Renovation


Our client purchased a 1970s-built house in central Cambridge which they hoped to extend and renovate, to improve its layout and performance. The design developed through a series of detailed meetings and sketches to the completion of a three-dimensional computer model. This allowed an exploration of all of the spaces of the house, and a consideration of detailed issues such as finishes and glazing.

An existing garage was converted to a large utility space/ boot room, as well as a guest bathroom and external store. This was fully insulated and structurally opened up to the existing house. A rear extension over two floors provided a new kitchen/ dining and family space and a new master bedroom suite. The ground floor accommodation took the form of a lightweight glazed space, stepping on plan to suggest and enclose an external patio. This patio is directly accessed from the kitchen via triple-track sliding doors that fully open the interior to the garden. A wood-burning stove and stone flooring add to the clean, bright lines of the space.

The master bedroom is expressed at first floor level as a timber-clad cuboid. Providing a new top-lit en-suite and dressing area, a large picture window also allows excellent views to the garden and beyond. The fine timber cladding projects beyond the parapet, softening the profile of the extension against the sky. To the existing staircase a large roof-window provides daylight down the staircase, spilling into the parquet-floored hall. All rooms were renovated with new electrics, doors, flooring, plastering and decoration. The overall impact of the house has been greatly improved, and the new extension provides a transparent and inviting elevation to the garden.

Photographs by Richard Chivers

similar projects

BEAM HOUSE

Y HOUSE

CLERESTORY HOUSE