VILLAGE RESIDENCE

VILLAGE RESIDENCE

CAMBRIDGE
Start: 2012. Completion: 2013. Contract Value: undisclosed Contract Type: extension and internal remodelling.


A large Victorian house in a village close to Cambridge which we sensitively enlarged and reconfigured to provide a new focus for dining and modern family life. Large single-pane roof-lights provide excellent levels of daylight to this space, and the roof-lights are orientated to admit bright patches of sunlight. With fully opening sliding/ folding doors giving easy access to a generous patio, a modern wood-burning stove and TV area, the family room provides a hub for play and relaxation. In an adjacent space, a new glazed door allows entrance into a new hallway defined by finely detailed storage units and cupboards on one side, and the existing wall of the Victorian house. This provides a discrete yet generous entrance to the house.

The existing kitchen to the rear of the house has been relocated and planned around a large island unit, cleanly expressed in stone and reflective white surfaces. This enables the family dining table to become the focus of the room, positioned towards new sliding/folding doors to the rear wall of the house. These fully slide away, enabling the dining table to become open to the garden. A new utility space and ground floor bathroom have been discretely created behind the kitchen, accessed from the hallway.

Bathrooms have also been re-planned at first floor level, increasing efficiency of space and providing new levels of luxury in the careful selection of sanitaryware, finishes and fittings. The master bedroom is entirely reconfigured, integrating wardrobes behind a screen which simultaneously creates a dedicated dressing area and an uncluttered space for the bed itself. A new timber floor runs through the entire space, linking the existing house and the new extension.

Photographs by LUKE HAYES

similar projects

SUPER ROOM

WALNUT HOUSE

WINDING HOUSE